• Universiteitssingel 50, 6200 MD Maastricht
  • +31640030849

Jeffrie Buckle: GEZP

 

Ik heb 18 weken lang mijn  GEZP gedaan in Damongo, Ghana. Hier heb ik de kinderafdeling, mannenafdeling en vrouwenafdeling onder mijn hoede gehad. Tevens ben ik actief geweest op het gebied van de public health, waar ik bezig ben geweest met een gezondheidsbevorderingsprogramma. Het was voor mij een mooie ervaring waar ik veel heb geleerd over geneeskunde en waar ik me ook op persoonlijk vlak heb kunnen ontwikkelen.

De sfeer in het ziekenhuis is fijn, warm en gemoedelijk. Dit is een fijn aspect aan het West Gonja Hospital. Ook is er relatief veel mogelijk qua eigen invulling van je programma, wat je aan het begin van de GEZP samen bespreekt met directeur van het ziekenhuis. Zo kun je je eigen accenten leggen en langer op de afdelingen werken die jou aanspreken. Ook moet ik heb ik erg genoten heb van het lekkere eten, hoewel de meningen hier erg over verschillen. Wat wel een minpunt is, is de traagheid van het leven. Alles duurt lang en kost tijd. Het maken van afspraken, of beter gezegd het willen maken van afspraken, is daarom een lastige zaak. Dit zou bijna een weerhoudende reden voor me zijn om later in Ghana aan de slag te gaan. Ook is een deel van het personeel niet erg gemotiveerd om hard te werken in het ziekenhuis en worden de afdelingen niet even efficiënt geleid.

Na amper twee weken inwerken kreeg ik mijn eigen afdeling onder de hoede. Ik kreeg veel verantwoordelijkheid en daardoor ontwikkelde ik mezelf heel snel tot onafhankelijke clinicus. Ik heb veel patiënten gezien, met een grote verscheidenheid aan ziektebeelden, ideaal voor generalisten of huisartsen-in-spe. Wat ik ook fijn vind is de positieve houding van artsen naar de studenten, wat communicatie makkelijk maakt. Het telefonisch contact met verpleegkundigen en artsen is overigens soms wel een probleem wanneer er netwerkstoringen optreden en het telefoonnetwerk van Damongo even platligt. Gelukkig is er dan nog de bewaker van het ziekenhuis die dan op pad wordt gestuurd om boodschappen van deur tot deur rond te zenden.

Dat is tegelijk ook het spannende aan deze stage: de onvoorspelbaarheid die komt kijken bij zoveel aspecten van het dagelijkse leven. Plannen veranderen steeds, omdat je werkt met beperkte middelen. Daardoor moet je snel kunnen improviseren en beslissingen kunnen nemen. Zulke ervaringen maken je een vindingrijker persoon.

Wat ik minder leuk vond was dat er op het gebied van onderwijs soms wel erg veel eigen initiatief werd verwacht. Er zal nooit spontaan feedback  gegeven worden; dat moet altijd vanuit de student komen, terwijl ik vind dat dit eigenlijk een gedeelde verantwoordelijkheid hoort te zijn. Toch weegt dit niet op tegen de prachtige tijd die ik heb gehad. Al met al waren het 18 weken die ik niet snel zal vergeten en zou ik het zeker aanraden om je gezondheidsparticipatie te volgen in Damongo.

 

 

Lees meer: Inge Hendriks: GEZP