2023: SJORS EN DIDE

(Klik op de foto’s!)

Vertrek

27-12-2023

Vandaag is de reis begonnen. Onze eerste vlucht: Schiphol naar Casablanca

 

Lange reis

28-12-2023

Vanaf Casablanca zijn we naar Accra gevlogen. Waarna we een korte binnenlandse vlucht hebben gehad naar Tamale. Er volgde een autorit van twee uurtjes die ons leidde naar onze eindbestemming, Damongo. In het MUSTANGH huis hebben we onze spullen uitgepakt en hierna zijn we boodschappen gaan doen waarbij we geholpen werden door Eva, een lieve meid van 18 uit het dorp.

We zijn op tijd in ons bed gedoken, nog moe van de reis en nieuwe indrukken.

 

De eerste afspraken

29-12-2023

Onze eerste afspraak van de reis hadden we met het management team. Dit team bestaat uit Dr. Nelson (arts die onze co-schapper opleidt en de medical director van het ziekenhuis), Rachid (de accountant), Frank (de nurse manager), Lydia (hoofd van de zusters) en Vader Clement (de priester). Met het management hebben we besproken hoe het ziekenhuis draait, hebben we de sponsorprojecten besproken en waar de te korten zitten en in het ziekenhuis. Daarna kregen we een rondleiding door het ziekenhuis van Dr. Nelson en nurse manager Frank.

De volgende afspraak hadden we met Festus. Festus is in opleiding tot nicu verpleegkundige. Hij heeft ons wat verteld over zijn opleiding en heeft ons wijzer gemaakt op de nicu. Hierna heeft Festus ons meegenomen naar de markt in Damongo, zodat we wat extra boodschappen konden doen. We hebben met z’n drieën geluncht bij mama Lucia’s en zo kennisgemaakt met het eerste Ghanese gerecht, ‘banku’.

Rond 16:00 kwamen we weer aan bij het MUSTANGH huis waarna we een spelletje hebben gespeeld en wat hebben gegeten. We hebben ons bed vanavond weer vroeg opgezocht, nog altijd vermoeid van de heenreis.

 

Bezoek aan de bisschop

30-12-2023

‘s Morgens zijn we met Shaugn, de zoon van onze bewaker Kassim, naar de markt gegaan. Vandaag was er namelijk een weekmarkt in het dorp waar we wat meer groenten konden vinden. In de namiddag mochten we op bezoek komen bij de bisschop. Ook de health director van de kerk, Mr. Aiden, was hierbij. De kerk heeft een belangrijke rol in de gezondheidszorg omdat niet alles vanuit de overheid geregeld kan worden. Dus ook met hun werken wij samen. In de avond hebben we rijst gegeten die Mary, de huisvrouw, voor ons had klaargemaakt.

 

Nieuwe vrienden

31-12-2023

Na een lange nachtrust zijn we rustig aan ons bed uitgekomen. ‘s Middags zijn we gaan lunchen bij Eco, frietjes met kip. Voor onze begrippen was er alleen weinig kip te vinden op de kippenbotjes. Toen we terugkwamen bij het MUSTANGH huis zijn we buiten even gaan rondlopen, op zoek naar internet. Het internet hadden we helaas niet gevonden, maar wel nieuwe vrienden! Drie jongens, Adel, Kardl en Washewu, kwamen op ons af waar we gezellig mee gekletst hebben. We besloten ze uit te nodigen voor ons nieuwjaarsfeest die avond. Voor het feest zijn we nog de nodige boodschappen gaan doen met Cajetan, kinderverpleegkundige. Zo hebben we yam (soort friet), worstjes, salade en bier gehaald. Cajetan had wat personeel uit het ziekenhuis uitgenodigd, en wij de drie jongens en Eva. Het was een hele gezellige avond, waarin we volop hebben gekletst, gekaart en natuurlijk gedanst. We hebben de avond afgesloten door het Ghanese uitgaansleven te verkennen.

 

Kip, voetbal en pepper soup

01-01-2024

Vanmorgen werden we gewekt door Adel en Washewu. Ze hebben ons meegenomen naar Washewu thuis waar ze ons lieten zien hoe ze hier een kip slachten en vervolgens klaarmaken. Vervolgens heeft Sjors ze verzorgd van een lunch in het MUSTANGH huis. Dit vonden ze toch een vreemd beeld dat een man aan het koken was.

Hierna zijn we weer vertrokken naar het St. Anne’s Hospital waar we een afspraak hadden met Stephen. Stephen zal volgend jaar starten met de opleiding tot nicu verpleegkundige. Ook hij heeft ons wat verteld over zichzelf en ons weer meegenomen de nicu op.

Via Shaugn en Adel en Washewu wisten we dat er vandaag een voetbalwedstrijd in het dorp was. Hier zijn we dus met hun naartoe gegaan, wat enorm leuk was! We mochten zelfs mee de prijs uitrijken aan de winnaars. Na deze wedstrijd hebben we avond gegeten met Festus, hij had pepper soup voor ons gemaakt.

 

Back to business

02-01-2024

Vandaag was een dag met veel afspraken. Allereerst hebben we Lukeman gezien. Lukeman gaat volgend jaar de opleiding tot KNO verpleegkundige volgen.

Tijdens onze meeting met het management team gaf de medical director aan dat er een tekort is aan spoedverpleegkundigen. Zij hebben ons daarom vandaag voorgesteld aan Michael en Ben. Zij gaan wellicht een opleiding hiertoe starten. Ook gaf het management team aan dat ze op het moment een farmacoloog missen. Ricard volgt op het moment de opleiding hiervoor waarvan wij de laatste drie jaar zullen sponsoren. Dus ook met hem hebben we even afgesproken. Hierna hebben we Cristopher en Solomon ontmoet. Christopher volgt op het moment de opleiding tot peri-operatieve verpleegkundige, en Solomon volgt de opleiding tot IC verpleegkundige. Zij hebben ons ook nog meegenomen naar de operatiekamer waar Dr. Nelson op dat moment een operatie uitvoerde.

Na deze drukke dag zijn we naar huis gegaan waar we verrast werden met een avondmaaltijd die Mary weer voor ons had klaargemaakt. ‘s Avonds heeft Cajetan ons opgehaald, samen met hem, Ben en nog een vriend van hem zijn we naar de Virgin’s pub gegaan. Hier hebben we na twee drankjes de dag afgesloten.

 

Huisbezoeken

03-01-2024

De huisbezoeken, een activiteit waar we toch wel naar uitkeken. Cajetan nam ons mee naar de gemeenschappen rondom Damongo. De mensen die hier wonen komen helaas niet snel naar het ziekenhuis als ze ziek zijn. Hier is geen geld voor, en de afstand is te groot om lopend af te leggen. Cajetan gaat dus eens in de tijd op bezoek om te checken of er zieken zijn zodat hij die kan helpen. Gelukkig was iedereen in de gemeenschappen waar wij zijn geweest gezond! Sjors had nog wat kinderkleding en speeltjes meegenomen, die Cajetan daar aan de kids heeft uitgedeeld. Cajetan probeert de mensen in de gemeenschappen voorlichting te geven over hygiëne om zo onnodige zieken te voorkomen.

Toen we ‘s middags thuis kwamen hebben we Adel en Washewu gebeld, om samen naar een markt te gaan aangezien we door onze boodschappen heen waren. Zij hebben ons weer meegenomen naar een andere lokale markt, erg leuk om te zien. Met het avondeten zijn we met z’n vieren naar Eco gegaan waar we weer lekker westers een pizza gegeten hebben.

 

Afspraken en gezelligheid

04-01-2024

We zijn de dag begonnen met een afspraak met Rachid, de accountant. Na een aantal zaken met hem doorgenomen te hebben zijn we naar het kantoor van Mr. Aiden gebracht. Met hem hebben we wederom een aantal dingen besproken waarna we besloten om aan het einde van de middag nog een meeting met het management team in te plannen. Maar eerst hebben we nog even geluncht en afgesproken met Tabi, de enige anesthesie medewerker in het ziekenhuis Met het management team hebben we nog de laatste dingen doorgenomen.

‘s Avonds waren we uitgenodigd door Kassim en Shaugn om bij hem thuis fufu te komen eten. We hebben zelf een beetje geholpen in het bereiden ervan. Erg leuk om dat te doen en te zien, en het smaakte ook nog eens goed. Hierna wilde Shaugn eigenlijk weer zo snel mogelijk naar ons thuis, zodat hij lekker op de bank kon liggen. Ook Adel en Washewu zijn nog even langs gekomen. We hebben de hele avond vol gekletst en nog meer geleerd over de cultuur, economie, normen en waarden en religie. Erg interessante en leuke gesprekken.

Voordat we het doorhadden was het ineens 00:15, hoog tijd om te gaan slapen, want de dag erna moesten we om 06:00 opstaan.

 

Mole National Park

05-01-2024

Om 07:00 kwamen Adel en Washewu weer naar ons toe, we werden opgehaald door de chauffeur van het ziekenhuis en naar Mole National Park gebracht. Hier hebben we een jeepsafari van 2 uur gedaan, waarin we olifanten, apen, antilopen, vogels en krokodillen hebben gezien. We hebben daarna lekker ontbeten/geluncht bij het motel dat bij het park zit.

Adel, die geboren is in Larabanga, wilde ons graag nog wat dingen uit zijn geboortedorp laten zien. Zo hebben we de oudste moskee van Ghana en een mystic stone bezocht. Toen we ‘s middags thuis aankwamen zijn we alle vier neergeploft op de bank en allemaal in slaap gevallen. Na ons middagdutje zijn we naar Adel thuis gegaan, waar zijn moeder TZ voor ons gemaakt had. Diezelfde avond hebben we nog een keer gegeten, het management team had ons namelijk meegenomen naar de virgin’s pub om de reis samen af te sluiten.

 

Afscheid

06-01-2024

Onze laatste ochtend is aangebroken. Adel en Washewu zijn ons ontbijt komen brengen, tubani en kushe. We hebben nog wat kaartspelletjes met ze gedaan waarna we om 12.00 helaas toch echt moesten vertrekken. We zijn weer door de chauffeur van het ziekenhuis naar Tamale Airport gebracht. Na de korte binnenlandse vlucht moesten we de nacht spenderen op Accra Airport.

 

Terug in Nederland

07-01-2024

Na een tussenstop in Casablanca zijn we om 17.00 eindelijk aangekomen op Schiphol. Om er vervolgens achter te komen dat de bagage helaas is achtergebleven in Casablanca. Een kleine domper die we niet echt konden gebruiken na zo’n lange reis. Na formulieren ingevuld te hebben konden we door naar de uitgang waar onze ouders ons stonden op te wachten.

We willen ons verslag graag afsluiten door te benadrukken wat een enorm fijne tijd wij in Ghana hebben gehad. We hebben stuk voor stuk mooie mensen ontmoet, die altijd behulpzaam en vriendelijk waren. Het was heel leuk en interessant om het ziekenhuis te zien en de personeelsleden echt te ontmoeten. Dit is dan ook een ervaring die wij echt nooit zullen vergeten. En ook ons kan het ziekenhuis terug verwachten tijdens de keuze co-schappen.