Anouk Wolters 2018

Een beschrijving van de week:

In het West Gonja Hospital heb ik verschillende werkzaamheden gedaan. Er zijn verschillende afdelingen: een vrouwenafdeling, een mannenafdeling, een kinderafdeling, een gynaecologie/obstetrie afdeling en een spoedeisende hulp. Bij aanvang van je GEZP (of keuzeco) kun je zelf aangeven hoe je de 18 weken zou willen verdelen, afhankelijk van je eigen interesse. Zo heb ik bijvoorbeeld 1 week introductie gehad, 3 weken op de vrouwen en 3 weken op de mannen afdeling gestaan, 4 weken op de kinderafdeling en 2 weken op de gynaecologie/obstetrie en 5 weken op de SEH. Op de afdelingen doe je zelfstandig de visites en functioneer je als zaalarts. Je ziet patiënten zelf aan bed, bedenkt beleid en schrijft medicatie voor. Hierbij word je goed gesuperviseerd, er zijn vaak op de afdeling ook Ghanese dokters aanwezig of ze zijn gemakkelijk te vinden elders in het ziekenhuis, zodat je je vragen altijd kunt stellen. Tijdens je introductieperiode heb je ook rustig de tijd om te kijken hoe het allemaal in zijn werk gaat, dus je wordt niet zomaar ‘gedumpt’ op de afdeling. In de middag heb je dan OPD, dit is een soort huisartsen(post) idee. Mensen kunnen zonder afspraak naar het ziekenhuis komen met vooral huisartsgerelateerde problematiek. Hier doe je zelfstandig poli, wederom stel je zelf de diagnose, bedenk je een plan en schrijf je waar nodig medicatie voor (op de computer!). Ook hierbij geldt weer, dat je altijd laagdrempelig een van de dokters kunt bellen (ze zijn dan zelf vaak aan het opereren of thuis) voor supervisie. Al met al vond ik het een leuke en leerzame combinatie tussen het leren werken als zaalarts en poli doen.

Taalbarrière

Aangezien er in Ghana veel talen worden gesproken, leverde dit af en toe wel moeilijkheden op. En dan bedoel ik moeilijkheden in de zin, dat het langer duurde voordat er iemand (vaak een verpleger) te vinden was die dezelfde taal sprak als de patiënt, zodat je je anamnese kon doen. En af en toe was de OPD zo druk dat er te weinig vertaalsters waren (die zijn daar speciaal voor aangesteld), zodat het af en toe wat handen en voeten werk was, maar dit was ook wel weer een bijzondere ervaring en kwam uiteindelijk minimaal voor. 

Religie

Religie is een belangrijk aspect in Ghana. Ik heb hier echter totaal geen nare ervaringen mee gehad. Als je zelf niet gelovig bent, nodigen ze je bijvoorbeeld wel uit om mee te gaan naar de kerk of kun je er interessante gesprekken met Ghanezen over voeren.

Vrije tijd

Damongo is toch wel een beetje een uithoek in Ghana, toch zijn er zeker wel uitstapjes mogelijk. Wij gingen geregeld naar Mole National Park om lekker te zwemmen (op 30 min rijden van Damongo) of we hebben een keer een dagje extra weekend gevraagd, zodat we iets verder weg konden gaan. Als je dit overlegd en niet elk weekend doet, is dit vaak geen enkel probleem.

Wat mij het meest is bijgebleven

De hele ervaring in zijn geheel! Ik vond het heel bijzonder om zo zelfstandig in een ander land met totaal andere cultuur, normen en waarden te kunnen werken!

Advies voor medestudenten

Ik heb een onwijs leuke tijd gehad in Damongo en kan deze GEZP zeker aanraden. Mijn grootste twijfel vooraf was dat ik minder zou leren dan bij een GEZP in Nederland, maar ik kan zeker zeggen dat je veel leert. Misschien leer je minder over de Nederlandse manier van doen, protocollen en werkwijze. Maar je leert, onbewust, zoveel andere zaken: het echt zelfstandig werken, werken met minder materialen en middelen, het improviseren, opvangen (en daarbij je hoofd koel houden) van acuut zieke patiënten zonder veel diagnostiek, het leren organiseren van de zorg op een afdeling, het zijn denk ik allemaal belangrijke vaardigheden waar je als beginnend arts-assistent zeker veel baad bij hebt.