Opleiding Dr. Vitalis

Vit1Dr. Anlaagmen Saadaare Vitalis is een geneeskunde-student die uit Ghana, Damongo komt. Hier wonen ook zijn vrouw en zijn twee jonge kinderen. Dr. Vitalis heeft in Damongo 3 jaar als verpleegkundige gewerkt. Vervolgens heeft hij hierna 1 jaar gestudeerd voor nurse practitioner en dit beroep ook 1 jaar uitgeoefend in het WGH. Omdat hij altijd al arts wilde worden en omdat hij zich het artsentekort in het WGH aantrekt, is hij geneeskunde gaan studeren. Hij studeertde in Cape Coast, een stad ongeveer 14 uur met de bus ten zuiden van Damongo. De studie is erg duur voor hem en hij had al diverse van zijn eigendommen moeten verkopen om zijn studie te betalen. Tijdens een bezoek aan Ghana kwam dit ter sprake en werd MUSTANGH gevraagd om Dr. Anlaagmen Saadaare Vitalis te sponsoren. MUSTANGH heeft hierop positief geantwoord en heeft een subsidieverstrekker van 11.300 euro weten te vinden! Toen kon het collegegeld betaald worden en hoefde Dr Anlaagmen Saadaare Vitalis zich geen zorgen meer te maken. Inmiddels heeft Dr Vitalis zijn studie afgerond en werkt hij in het West Gonja Hospital! Hieronder volgt een chronologisch overzicht, met de meest recente ontwikkelingen bovenaan.

Geslaagd!
Dr. Vitalis heeft inmiddels zijn volledige opleiding afgerond en werkt nu in het West Gonja Hospital als arts. Dit bevalt hem erg goed en ook de patiënten zijn vol lof over hem. Daarbij zet hij zich in om onze Nederlandse studenten die stage komen lopen in het WGH zo goed mogelijk te begeleiden.

Laatste stage – maart 2017
Dr. Vitalis loopt momenteel zijn laatste stage voordat hij terug zal keren naar het West Gonja Hospital en daar als arts aan de slag zal gaan. Chirurgie is helemaal zijn ding en op de foto hiernaast zien jullie hem dan ook terwijl hij een liesbreukoperatie uitvoert.

Cape Coast
Dr. Vitalis is ondertussen begonnen aan zijn praktische stage in Cape Coast. Hij heeft het hier erg naar zijn zin en zal hier in totaal een jaar verblijven.

Diploma behaaldVit3
Met trots kunnen wij mededelen dat Dr. Vitalis zijn diploma in ontvangst heeft mogen nemen. Als afgestudeerd arts zal hij eerst twee jaar op een door de regering aangewezen plaats moeten gaan werken. Dr. Vitalis is geplaatst in Cape Coast en zal daar dus zijn eerste ervaringen als arts op gaan doen. Hierna zal hij terugkeren naar het West Gonja Hospital en een goede en welkome kracht zijn in ons ziekenhuis.

Brief van Dr. Vitalis – januari 2015
“Groeten aan het bestuur en de leden van de MUSTANGH Foundation. Ik hoop dat het goed gaat met elk lid en medewerker. Met mijn studie geneeskunde gaat het heel goed, dankzij MUSTANGH. Ik ben echt blij met de samenwerking met deze stichting.

Het is mij een genoegen om u te informeren over een paar van mijn ervaringen tijdens het laatste studiejaar en een deel van het lopende studiejaar (2014/2015). In deze periode hebben de onderdelen van mijn studie: level 500 en een deel van level 600, plaatsgevonden.

In het algemeen, is level 500 goed gelopen met nieuwe co-schappen, modules en klinische ervaringen. Tijdens het derde semester heb ik modules gedaan over Geestelijke gezondheid, Forensische Geneeskunde en Toxicologie, Integument, Sociale Geneeskunde, Onderzoek van aandoeningen, Vergrijzing en Handicap, Hematologie , Neurowetenschappen, evenals Oncologie en Palliatieve zorg. Ik had ook klinische ervaringen en co-schappen in de volgende gebieden: Community Based Experience en Services (COBES), Dermatologie, Psychiatrie, KNO en Oogheelkunde, Obstetrie en Gynaecologie, Kindergeneeskunde, Anesthesie, Trauma en Orthopedie. Ik was in staat om al mijn examens tijdens de eerste poging met goede resultaten te behalen en momenteel zit ik in het laatste deel van mijn laatste jaar. Ik heb vooral genoten van mijn klinische co-schap in de Kindergeneeskunde en de Community Based Experience en Services (COBES). Ik deed ook een zes weken durende keuze co-schap in Algemene Chirugie. In deze periode had ik de kans om te helpen bij het West Gonja Hospital voor een maand. Het eerste semester van level 600 was ook geweldig, met interessante ervaringen in de Orthopedie, KNO en Oogheelkunde. Ik zal het mijn laatste paar co-schappen hebben in de Interne geneeskunde, Population and Family Medicine en Algemene chirurgie.

Ik was blij om twee bestuursleden van de MUSTANGH Foundation, Willemijn Laumans en Kirsten Palm, te ontvangen. Zij waren in Cape Coast op 17 november 2014. Het was een geweldige ervaring om ze hier te mogen ontvangen. Ik had een leuke tijd met hen gedurende de reis van Accra naar Cape Coast en terug naar Accra. We hadden ook de mogelijkheid om het Cape Coast Teaching Hospital en het Clinical Teaching Centre, evenals het Cape Coast Castle, een zeer belangrijk historisch monument in Ghana, te bezoeken.

Ik ben momenteel op de universiteit voor de laatste ronde in de medisch onderwijs, en ik heb het erg druk gehad. Ik heb de co-schappen Anesthesie en Psychiatrie al afgerond. Mijn volgende co-schap zal Interne geneeskunde en Therapie zijn voor negen weken, gevolgd door Chirurgie voor negen weken. Ik hoop om klaar te zijn in juli 2015, en afgestudeerd in augustus 2015.

Dankjewel,

Saadaare Anlaangmen”

Juni 2012
Dr. Vitalis heeft zeker niet stilgezeten de laatste maanden. Hij heeft stage/onderzoek gedaan in een afgelegen dorpje, hij zegt hierover: “Ik heb erg van de huisartsenstage genoten, het was tijd voor een nieuwe ervaring binnen het curriculum. Het was erg interessant om interviews af te nemen bij de dorpelingen en om hun gezondheidsgedrag te leren kennen”. Dr. Vitalis is ook deel van een groep van drie studenten die een afwijking hebben gevonden in de bloedvoorziening van de hersenen. Hij heeft hier onlangs een artikel over gepubliceerd.

Verder heeft Dr. Vitalis een laptop gekregen van MUSTANGH. Zo is het makkelijker voor hem om ’s avonds thuis te studeren wanneer de bibliotheek dicht is. Dr Vitalis bedankt iedereen die via MUSTANGH zijn studie faciliteert.

Oktober – november 2011
Dr. Vitalis is uitgekozen om deel te nemen aan de ‘What do you know’-quiz in Accra. Hier heeft hij met twee studiegenoten gestreden tegen studenten van andere geneeskunde-opleidingen in Ghana. Uiteindelijk hebben zij een tweede plaats behaald, zeer goed gedaan dus, proficiat!
Naast de quiz is Dr. Vitalis bezig geweest met een studieblok over neurologie. Zijn volgende blok zal gaan over infectieziekten. 

Vit2White coat ceremony
De white coat ceremony is een ceremonie om studenten geneeskunde die hun eerste jaar goed volbracht hebben te feliciteren en aan te moedigen zo door te gaan. Natuurlijk mocht ook Dr. Vitalis aan deze ceremonie deelnemen.

Lees meer: Opleiding Julie