Daniëlle van Gastel 2015

Ik ben Daniëlle van Gastel en ik zat in het einde van mijn vijfde jaar geneeskunde toen ik naar Ghana vertrok voor mijn laatste keuzecoschap. Hierna begon ik aan mijn combinatiestage GEZP/WESP.

Op 22 oktober 2015 vertrok ik alleen naar Ghana. Ik vloog met TAP Portugal dus kwam rond een uur of 3 in de middag aan, wat ik erg fijn vond omdat het dan nog niet donker is. Daar werd ik opgehaald door een taxi en naar het hostel gebracht, allemaal fijn geregeld door MUSTANGH. Na wat rondkijken en wennen in Accra heb ik de bus genomen naar Tamale en daar werd ik de volgende dag door de ziekenhuisauto met een heel welkomstcomité opgehaald. Sieneke, Pearl en Inge waren al daar. Met een hoop gezelligheid vertrokken we dus naar het kleine dropje, of ja, eigenlijk is het een stad, Damongo. Ik zelf vond het erg prettig dat er wel al mensen waren en dat ik dus niet alles zelf hoefde uit te vogelen. Zelfs met andere Nederlandse studenten hebben we ons erg gemengd in het Ghanese leven.

Feestjes bij Dr. Tony, feestjes bij ons thuis, feestjes in Tamale, tv kijken bij Dr. Tony, want er is helaas geen tv in het huis, gezamenlijk naar de markt, sporten op zaterdagochtend met een hele groep van het ziekenhuis en ga zo maar door. Genoeg interactie met de mensen van het ziekenhuis dus.
In het weekend gingen we ook vaak naar Tamale om wat boodschappen te doen en lekkere pizza te eten, het was wel fijn af en toe weg te gaan uit Damongo. Ook hadden we met zijn vieren 2 motors en konden we dus op de motor naar het Mole National Park, even aan het zwembad liggen, wat hertjes en olifanten spotten, dan werd je eten nog even gestolen door een baviaan en dan konden we weer terug naar huis.

In het ziekenhuis was het voor de dokters niet helemaal duidelijk dat ik een keuzecoschap deed en geen GEZP-stage. Daardoor heb ik uiteindelijk eigenlijk meer een mini-GEZP-stage gedaan. Dit was voor mij niet erg omdat ik alle reguliere coschappen al had afgerond, maar als je dat niet hebt, zal ik je dit ook niet aanraden. Na 4 weken op de kinderafdeling te hebben gestaan heb ik 6 weken gynaecologie gedaan. Dit was erg leuk, deze afdeling mag je niet alleen doen, maar alleen onder begeleiding, maar alsnog was het erg leuk. Ook heb ik meerdere bevallingen mee begeleid. Op OK mocht je eigenlijk altijd mee steriel staan en iedere keer dat je er bent mag je meer doen. Uiteindelijk mag je ongeveer alle lagen wel sluiten en als je langer blijft mag je nog wel meer.
Ik vond bijna al het eten super lekker, dus ik heb zeker geen honger geleden! Al het fruit is mega lekker zoet, helaas is er van groente maar weinig keus en ook vlees is wel wat moeilijker aan te komen. Nadat ik een keer mijn bloed had gedoneerd voor een klein kindje, kreeg ik een haan (Henry Jacques) cadeau. Helaas maakte deze op de vroege morgen nogal veel lawaai en hebben we hem opgegeten. RIP. Wel weer erg genieten van die cultuur, stel je voor dat je iedere keer als je bloed doneert in Nederland een haan krijgt?

Al met al, een super leuke tijd gehad en veel geleerd. Ik zou deze stage dan ook zeker aanraden als GEZP of laatste keuzocoschap. Ik kijk er met vreugde op terug.

Lees meer: Bente van der Meijden: WESP