Bente van der Meijden 2015

Bente 2Als eerste student heb ik in Damongo mijn WESP mogen doen in plaats van de gebruikelijke GEZP stages. Van te voren zorgde dit voor veel onduidelijkheid en extra geregel: hoe werkt de ethische commissie in Ghana? En hoe wordt de financiering geregeld? Ik moet zeggen dat ik voordat ik in Damongo aankwam mijn twijfels had of het dit allemaal wel waard was, maar na mijn eerste dag in Damongo ben je de hele rompslomp vergeten en is het alleen maar genieten!

Ik was de eerste 6 weken van mijn stage alleen in Damongo en vond dit zelf heel erg fijn. Je leert de artsen en lokale bevolking snel kennen en ze nemen je allemaal mee op sleeptouw want ze vinden het maar niets als je alleen in dat “grote” huis bent. Door de intensieve contacten die je opbouwt met de lokale bevolking leer je veel over de cultuur, de lokale gebruiken en krijg je de meest vreemde gerechten voorgeschoteld. Al snel had ik een adres gekregen van een goede kleermaker (Mary) in het dorp en werd de ene naar de andere Ghanese jurk in elkaar gezet. Daarnaast leerde ik Tina kennen, die in de bar werkt van het ziekenhuis en mij leerde hoe je fufu moet maken. De lokale taxichauffeur Kojo nam ons mee naar zijn moeder die lokaal bier brouwt en de dokter nam ons mee naar de markt om een levende kip te kopen voor het avondeten.

Mijn onderzoek in Damongo ging over de zorg die verleend wordt omtrent fluxus (of hemorrhagia postpartum). Hiervoor heb ik interviews afgenomen met dokters en verloskundigen in het West Gonja Hospital. Omdat dit allemaal erg voorspoedig liep en de directeur van het ziekenhuis het een leuk onderzoek vond heeft hij me geholpen met contacten leggen met andere ziekenhuizen, Health centres en Polyclinics waar ik langs ben gegaan met vragenlijsten om te kijken of de barrières die in het WGH gevonden werden overeen kwamen in de andere gezondheidscentra. Aan de hand hiervan heb ik samen met de dokters en verloskundige om tafel gezeten om te kijken hoe we deze zorg zouden kunnen verbeteren.

Voor mij was het erg interessant om enerzijds ervaring op te doen met onderzoek doen maar anderzijds ook ervaring op te doen met het gezondheidssysteem van Ghana,  de mogelijkheid te hebben om mee te lopen in het ziekenhuis en veel te praten met gezondheidswerkers over hoe zij tegen het systeem aankijken en hoe zij denken dat dit verandert zou kunnen worden. Wat mij opviel was dat mensen heel erg kritisch durfden te zijn op het systeem en graag wilden meedenken in oplossingen. Soms was het echter ook frustrerend dat het gebrek aan geld telkens terug bleef komen terwijl juist dat iets is wat moeilijk is om te veranderen.

Al met al heb ik echt een prachtige tijd gehad in Ghana, fantastische mensen ontmoet, ben ik ontzettend geïnspireerd en kijk ik vol enthousiasme terug op deze periode. Mochten er studenten zijn die er over denken om ook een WESP stage te gaan doen in Damongo en wil je tips, neem gerust contact met me op! (Of als je een GEZP stage gaat doen en goede reistips wilt hebben ;-))

 

 

Lees meer: Nicolas Peeters: GEZP