2014: Kirsten en Willemijn

2014; Kirsten en Willemijn Op zaterdag 15 november vlogen Kirsten (de voorzitter) en ik (de onderwijs-coördinator) naar Accra, om voor anderhalve week in Ghana te verblijven. Uiteraard ging hier ook de nodige voorbereiding aan vooraf. We sliepen eerst een paar nachten in Accra, zodat we daar met dr. Kubio konden kennismaken en hem konden spreken, hij was daar namelijk “on leave” van het ziekenhuis. Het was erg fijn om de kans te hebben om dr. Kubio zo uitgebreid te spreken. Vanaf Accra zijn we op en neer geweest naar Cape Coast om daar wat met de universiteit te regelen voor de geneeskunde student Mr. Vitalis, die wij sponsoren. We hebben ook de kans gehad om nog het ziekenhuis van Cape Coast, de universiteit en Mr. Vitalis’ huis te zien. Sightseeing hoorde er ook nog bij, we hebben namelijk Cape Coast Castle gezien. Dit is een oud slavenkasteel, wat erg indrukwekkend was.

Na een paar dagen in Accra vlogen we naar Tamale. Daar hebben we ontbeten met de aartsbisschop van de regio, een belangrijk man. Hij droeg MUSTANGH en het ziekenhuis een warm hart toe en het was een eer om bij hem op bezoek te zijn. Daar werden we opgehaald door Sr. Seraphine van het ziekenhuis en toen hebben we nog door Tamale gecrosst om wat dingetjes te regelen voor het ziekenhuis. ’s Middags kwamen we aan in Damongo en konden we eindelijk het MUSTANGH huis, het ziekenhuis en de studenten zien. Kirsten en ik vonden het allebei heel erg leuk om eindelijk in het echt te zien waar we het al zo lang over hadden. Het bestaat allemaal echt! We hebben een rondleiding gekregen door het ziekenhuis van de studenten, heel leuk om alles te zien. De volgende ochtend begonnen we meteen goed met een gesprek met het hele management team van het ziekenhuis. Dit was een erg waardevol en duidelijk gesprek waar we in Nederland weer mee verder kunnen. Verder hebben we nog gesprekken gehad met de artsen, de administrator, Jane en Kassim, sr. Seraphine en de studenten. Het was allemaal erg nuttig en leerzaam om alles met eigen ogen te zien en iedereen zelf te kunnen spreken.
We hadden ook het geluk om met de studenten uit Maastricht die er zaten, mee te kunnen kijken. Omdat Kirsten en ik allebei ook geneeskunde studeren, vonden we het hartstikke leuk om mee te kijken op de afdelingen, poli en OK. We hebben bijvoorbeeld een keizersnede mogen meemaken! Ik vond het super leuk om te zien dat de studenten alle drie al zo zelfstandig waren en zoveel patiënten zelf zagen. We hebben het ook heel gezellig met ze gehad en zijn nog met hen naar Mole National Park geweest, om te zwemmen en op safari te gaan.

Al met al, was het een super mooie Ghana reis die erg nuttig was voor ons en voor MUSTANGH. We hebben kunnen zien waar we het allemaal voor doen en voor wie! We waren blij dat het ook zo goed ging met de studenten. Nu weten we waar we het over hebben nu we het met eigen ogen hebben gezien allemaal. Het heeft ons inspiratie gegeven en het heeft ervoor gezorgd dat we nog meer hart hebben voor MUSTANGH en het ziekenhuis. Deze reis is niet alleen waardevol voor MUSTANGH, maar ook voor onszelf. Wij hebben geleerd over de Ghanese cultuur en mensen en hebben onze blik kunnen verruimen!

 

 

Foto’s van deze reis

Lees meer: 2015: Marloes en Céline